Legerova: od soboty jen dva pruhy

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha 10. března 2009

Vinohrady – Obyvatelé Legerovy ulice stejně jako řidiči, kteří tudy projíždějí, by si měli dobře zapamatovat datum 14. března. O víkendu totiž přijde Legerova ulice o jeden jízdní pruh.

Důvod dopravního omezení je jednoduchý, má se ulevit dopravě v této ulici. Legerova je totiž hlučná jako strojovna a automobilový provoz z ní udělal vůbec nejšpinavější místo v celém Česku.

Betonové kvádry, které řidičům zabrání do pravého krajního pruhu vjíždět, sem začnou dělníci dávat v sobotu 14. března ráno.

„Všechny by měly být nainstalovány nejpozději v neděli odpoledne, ještě dříve, než začne nedělní špička a lidé se budou vracet z chat do města. Měli bychom to bez problémů stihnout,“ ubezpečil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

V průběhu víkendu bude doprava v Legerově ulici ještě o něco komplikovanější. V průběhu prací totiž budou z bezpečnostních důvodů uzavřeny celkem dva jízdní pruhy. Řidiči tak budou projíždět na sever města pouze prvními dvěma pruhy zleva. „Druhý pruh bude zavřen právě kvůli přesunu betonových kvádrů, navíc se tam budou pohybovat dělníci, kteří je budou instalovat,“ potvrdil Mrázek.

Omezení potrvá půl roku, pak se uvidí, co bude dál Omezení bude v Legerově ulici prozatím půl roku, tedy do září letošního roku. „Po půl roce dopad omezení vyhodnotíme. Pak rozhodneme, zda úsek otevřeme, nebo už tak zůstane,“ říká šéf magistrátního výboru dopravy David Vodrážka (ODS).

Chystané zúžení Legerovy ulice však vyvolává rozpaky nejen mezi dopravními odborníky, ale i některými obyvateli Legerovy ulice. Podle nich je totiž jeden zavřený pruh málo.

„Ze začátku, když se o tom začalo mluvit, jsem to považovala za skvělý krok. Nakonec mám ale pocit, že se situace moc nezlepší. Podle mého názoru by bylo efektivnější, kdyby zavřeli dva pruhy, pak by se spousta řidičů rozhodla, že pojede jinudy,“ řekla například Růžena Beckertová, která bydlí v Legerově ulici přímo v úseku, kde bude jízdní pruh uzavřen. Mezi lidmi, kteří bydlí v ulici 5. května, uzavírka vyvolala hrůzu. Podle jejich názoru se tady totiž začnou kvůli zúžené magistrále tvořit kolony aut.

Pokračování na str. C3

Legerova ulice: od soboty jen dva pruhy

Pokračování ze str. C1

„Ten, kdo vymyslel redukci jízdních pruhů v Legerově ulici, zřejmě nemyslel hlavou. Nám tady nakonec pod okny budou ve dne v noci stát dlouhé a hlučné kolony, navíc tu budou auta ještě víc smrdět. Už teď se tu nedají dělat obyčejné věci, jako třeba otevřít okno, abychom jenom vyvětrali, potom už tady nebudeme moct žít vůbec,“ řekl Zdeněk Synáč, který společně s další tisícovkou obyvatel ulice 5. května zažaloval magistrát kvůli hluku způsobenému auty.

Kolon automobilů se obává také děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos. „Budou kolony na Nuselském mostě a v ulici 5. května. To povede řadu řidičů k hledání nových objízdných tras a vzniknou zácpy v dalších čtvrtích,“ řekl Moos.

Naproti tomu architekt Ivan Lejčar je přesvědčen, že zúžení magistrály je dobrým řešením. „Může se nechat v trase tak, jak je, ale výrazně snížit v obou směrech počet jízdních pruhů, kterými auta v obou směrech jezdí. Zúžení by mohlo začít už u Pankrácké pláně a pokračovat až do Holešovic,“ uvedl Lejčar.

Za zúžení se postavil také Michal Křivohlávek ze sdružení Auto*Mat, které se dopravou v Praze zabývá. „Jediným účinným řešením je zúžení. Tím přestane být atraktivní pro tranzitní dopravu,“ uvažuje Křivohlávek.

* Zúžení magistrály Argumenty PRO Zlepší se ovzduší, počet aut klesne zhruba o čtvrtinu. Měl by se snížit hluk v Legerově ulici. Lepší životní prostředí může zvýšit hodnotu bytů v Legerově. Argumenty PROTI Delší kolony na magistrále, zejména v ulici 5. května, kde se tak zhorší podmínky. Víc aut přibude i v okolních čtvrtích.

O autorovi| ALEŠ BERNÝ, s přispěním Magdaleny Nové

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha
Autor:

* ALEŠ BERNÝ

Zanechat komentář