Mýto povede až na Letnou

zdroj: přepis tištěného vydání deníku Metro 4.3.2009

Mapa ukazuje, kudy povede nová hranice Prahy. Ta bude zajímat hlavně řidiče.
Červeně vyznačené linie ukazují území zpoplatněné mýtným systémem.
PRAHA První návštěvníci slavnostně zahájené výstavy Vize v dopravě na Staroměstské radnici včera byli upřímně překvapeni, kam až oblast zpoplatněná mýtem zasahuje. „Tady to vede k Vyšehradu. Nedivila bych se, kdyby se za chvíli staly Stodůlky součástí centra Prahy,“ řekla udivená žena svému kolegovi u jednoho z panelů.
Výstava v Sále architektů ve čtvrtém patře radnice podle tvůrců představuje „příběh dopravy“ v metropoli od poloviny 19. do poloviny 21. století. Vidět můžete tramvaje zapřažené za koňmi, návrh stanice metra Radnice z roku 1941 nebo třeba dopis slavného Pražana Rotta z roku 1898, ve kterém upozorňuje město na nutnost vzniku podzemní dráhy. Odpověď byla tehdy zamítavá.
Vraťme se ale k mýtu, tedy zpoplatnění vjezdu do širšího centra metropole, na které budou mnozí řidiči nadávat s narážkou na zóny placeného stání: „Zase platit?“ Deníku Metro se na místě v této souvislosti vyjádřil dopravní odborník Petr Moss. „Dá se očekávat, že zpoplatnění pro abonenty takzvaných modrých zón bude zkombinováno,“ řekl. Znamená to, že kdo už platí za parkovací kartu, mohl by dostat na vjezd slevu. „Určitě je potřeba zvýhodnit ty, kteří už přispívají na zklidnění dopravy,“ podotknul Moss.
Podle informací na panelech nyní denně mezi 7. a 19. hodinou vjede do budoucí oblasti mýtného, ale také z ní vyjede 294 267 aut. Podle propočtů jich bude po zavedení mýta 223 360, tedy o dvacet procent méně. Kdy to ale bude?
„Záleží na politické shodě. Nevidím však reálně, že mýto může být zavedeno před rokem 2013 nebo 2014, tedy před dokončením vnitřního okruhu Prahy,“ dodal Moss.

***

Kde by měla být oblast placení mýtného

Hranice zpoplatněné oblasti
Severní Od k severo-ulice Milady jižní magistrále Horákové
Od hotelu Hilton
Východní ke Kongresovému centru
Od Kongresového centra
Jižní přes železniční most na Anděl
Západní Kopíruje silnici nad Strahovským tunelem

zdroj: přepis tištěného vydání deníku Metro 4.3.2009

Zanechat komentář