Pod Radlicemi povede dálnice

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha 2. března 2009

Praha – Řidiči, kteří sjedou z Pražského okruhu na takzvanou Rozvadovskou spojku vždy narazí na problém. Silnice, která má být spojnicí mezi takzvaným vnějším a vnitřním okruhem, totiž v Nových Butovicích najednou končí.

Přibližně do šesti let by nepříjemné „téčko“ mělo zmizet. Silnice by totiž měla být prodloužena přes Jinonice a Radlice až na Zlíchov.

V rámci jejího prodloužení vzniknou také dva třísetmetrové tunely v Jinonicích a Nových Butovicích a zároveň také dvoukilometrový tunel pod Radlicemi.

Pracovat na dostavbě autostrády, která ponese název Radlická radiála, by se mělo začít již letos.

V dubnu by mělo být vydáno takzvané rozhodnutí EIA, které zkoumá dopad stavby na životní prostředí. Zároveň by měly být zahájeny průzkumné práce v místech, kde v Radlicích silnice zmizí v zemi. Ty jsou důležité pro vydání územního rozhodnutí, které by mohlo být hotovo do konce letošního roku.

„Nejpozději do roka bychom potom chtěli zahájit ražbu průzkumné štoly pro tunel,“ uvedl radní Radovan Šteiner (ODS), který má dopravu v metropoli na starosti.

Na Radlické radiále se začne pracovat již letos Pokud se během schvalování projektu nic nestane, stavební povolení by mohlo město získat v polovině roku 2011. Výstavba by potom měla trvat čtyři roky a celá Rozvadovská spojka bude hotova v roce 2015.

Silnice by neměla pouze zrychlit jízdu mezi oběma silničními okruhy, ale také ulehčit od dopravy místním obyvatelům.

„Výstavbou Radlické radiály bude dokončena výstavba dopravního systému v jihozápadní části Prahy a odlehčí obydleným čtvrtím Jinonic a Radlic,“ vysvětlil radní Šteiner. Významně se uleví od aut Jeremiášově, Radlické a Plzeňské ulici.

Nový úsek bude měřit přibližně pět a půl kilometru a polovina trasy bude vést tunelem, který vyústí na Zlíchově, kde se napojí na vnitřní Městský okruh.

„Radlická radiála bude napojena na uliční síť města mimoúrovňovou křižovatkou s ulicí Bucharova a dále v oblasti stanice metra B Nové Butovice,“ píše se v dokumentu, který projednával před dvěma týdny magistrátní výbor dopravy.

U železniční stanice Jinonická bude další mimoúrovňová křižovatka, která radiálu napojí na Radlickou ulici.

Během výstavby Radlické radiály vzniknou také dvě lávky pro pěší.

První lávka by měla podle plánů vyrůst mezi ulicemi Pekařskou a Bucharovou v Nových Butovicích, ta druhá zase přemostí ulici Schwarzenberskou. „To zajistí připojení nové zástavby Botanika,“ píše se v dokumentu, který dostali na stůl členové magistrátního dopravního výboru.

Kolik bude pět a půl kilometru dlouhá dostavba Radlické radiály přesně stát, zatím není jasné.

Město na její výstavbu navíc s největší pravděpodobností bude muset najít peníze ve své pokladně a zaplatit si výstavbu samo.

„Jedná se o investici v řádu mnoha miliard korun. V současné době je nepravděpodobné, že by se nám podařilo získat například státní příspěvek nebo dotaci z Evropské unie,“ řekl radní pro dopravu Radovan Šteiner.

V letošním roce je v rozpočtu města pět milionů korun, které by měly pokrýt náklady na zpracování EIA, tedy dokumentu, který zhodnotí, jaký bude mít radiála vliv na životní prostředí. Dalších pětadvacet milionů korun by mělo stát zahájení průzkumných prací pro dvoukilometrový tunel, který povede pod Radlicemi. Radiála vedoucí touto čtvrtí nebude jediná, která oba městské okruhy nově propojí – postavena bude také Břevnovská a Vysočanská radiála.

V současné době jsou hotovy Štěrboholská radiála, Chodovská radiála, kterou tvoří dálnice D1, nebo Chuchelská radiála tvořená Strakonickou ulicí. Řidiči mohou jezdit také po Prosecké radiále, kterou tvoří ulice V Holešovičkách.

1 Napojení na hotovou silnici

2 Tunely a Butovicích v Jinonicích

3 Tunel pod Radlicemi

Radlická radiála „V případě dostavby Radlické radiály se jedná o investici v řádu mnoha miliard korun.“ radní pro dopravu Radovan Šteiner

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha
Autor:

* ALEŠ BERNÝ

Zanechat komentář